Tedaviler

Amputasyon

 

Amputasyon Nedir?
Amputasyon, günümüzde süt dişlerinde yaygın olarak kullanılan bir tedavi şeklidir. Dişteki çürük dokunun, dişi besleyen sinirden damarlara ulaştığı hastalara uygulanır. Dişin çürümüş kısmı, çürüğe neden olan bakteriler ve etkilenen sinirler ve damarlarla birlikte çıkarılarak yapılır.

Bu şekilde sinirlerin ve damarların bir kısmı alınmış olur. Dişin ağızda sağlıklı bir şekilde canlı ve işlevsel kalması amacıyla tedaviye devam edilir. Ampütasyon tedavisinden sonra dişe dolgu veya paslanmaz çelik kron kaplamalar uygulanır.

Diş dokusu canlılığını yitirdiğinde ağrı ve şişlik yaşanması mümkündür. Dişin canlılığını yitirmesi diş çürükleri veya dişe gelen travmalar sonucu da meydana gelebilir.

Dişte ileri çürükler ve belirgin renk değişiklikleri enfeksiyon belirtileridir. Bu enfeksiyonlar kalıcı dişlerde de görülebilir. Tedavi öncesi aşamalarda antibiyotik kullanılması önerilebilir. Çoğu zaman kanal tedavisi veya diş çekimi gerektiren vakalarla da karşılaşılabilir.

Süt dişi kesme ve kanal tedavisine başlamadan önce dişlere anestezi uygulanır. Böylece çocuklar tedavi sırasında ağrı hissetmezler. Dişler uyuşturulduktan sonra çocuğunuz herhangi bir ağrı hissetmez.

Süt dişindeki enfeksiyon çok ilerlemişse çocuğunuzun sağlığı ve daimi dişleri tehlikede olabilir. Her türlü kontrol yapılmalı ve süt dişinin çekilmesine karar verilmelidir. Bu durumlarda geçici detay göz ardı edilmemelidir.

Süt dişi çekimine karar verildikten sonra panoramik röntgen çekilmelidir. Alt kısımdaki daimi dişin gelişimi incelenmeli, süt dişinin kökünün daimi dişle ilişkisi incelenmeli ve analiz edildikten sonra çekim kararı verilmelidir.

Süt dişleri, alt kısımdan çıkan daimi dişlerin baskısı altında köklerinin erimesi sonucu düşer. Dişler çürük nedeniyle kaybedilmişse boşluğun her iki tarafındaki dişler çekim boşluğuna doğru eğilir. Alttan gelen sürekli diş için gereken mesafe kaybedilir. Bunun sonucunda çeşitli ortodontik bozukluklar ortaya çıkabilir. Süt dişinin erken çekilmesi, boşluğun yanlarındaki dişlerin boşluğa doğru eğilmesi nedeniyle ağız koruyucusuna veya yanağa doğru çapraşıklığa neden olur. Daha sonra ortodontik bozukluklar yaşanır. Amputasyon tedavisi bu noktada önem kazanır.

Koruyucu ortodontik tedaviler çene gelişimi yetersiz olan çocuklarda 6-12 yaşları arasında yapılır. 12 yaş üstü her çocukta ortodontik tedavi tıbbi ve ekonomik olarak uzun sürer. Unutmayın... Hiçbir malzeme doğal dişlerin konforunun yerini tutamaz. Daimi veya süt dişlerinin çekilmemesi veya çürüklerin erken teşhis edilmesi önemli bir ayrıntıdır.

Amputasyon tedavisi hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Resim
X