Tedaviler

Ortodonti ( DişTeli Tedavisi )

 

Bunlar çoklu braketler veya çoklu bağlantılardır: dişlere yapıştırılan veya kapatılan diş aletleri. Az çok esnek braketleri, elastik halkaları ve yayları birbirine bağlayan metal teller, ortodontistiniz tarafından son derece hassas bir şekilde ölçülen kuvvetler sayesinde planlı diş hareketlerine neden olur.

En klasik olanı metal braketler, seramik braketlerin icadından önce ortodontide geleneksel olarak kullanılan braketlerdir. Özellikle sağlamdırlar ve en karmaşık olanlar da dahil olmak üzere tüm durumların üstesinden gelebilirler.

Seramik versiyonları da oldukça sağlamdır ve dişleri lekelemez. Metal braketlere göre daha az görünür oldukları için genellikle yetişkin ortodontisinde daha çok kullanılırlar.

"Parantez" veya "diş teli" olarak da adlandırılan braketler dişlerin iç kısmına da yapıştırılarak gülümsediğinizde diş aparatının görünmez olmasını sağlar. Bu tekniğe “lingual ortodonti” adı verilmektedir.

Çalışmasını optimize etmek için çok bağlantılı dişçilik cihazına elastikler veya sabitleme vidaları gibi çeşitli bileşenler eklenebilir.

Elastikler:

Braketleri çevreleyen, çoğunlukla elastik olan ligatürlerle karıştırılmaması için, durumun karmaşıklığına bağlı olarak elastikler, çenenin iki kemeri arasına yerleştirilmelidir.

Bir arkın dişlerini diğer arkın dişlerinin "karşısına" yerleştirmek için kullanılacaklardır. Bu nedenle, neden oldukları çekişin sürekli ve etkili olması için gece gündüz giyilmeleri gerekir. Ancak yemek bitince tekrar takmak kaydıyla yemek esnasında çıkarmanız mümkündür.

Bu lastikler her gün değiştirilmeli ve kırılır kırılmaz değiştirilmelidir; ideal olanı yanınızda her zaman yedek bir çanta bulundurmak olacaktır. Yedekler bittiğinde ortodontist ziyareti malzemelerinizi yeniden doldurmanıza ve ortodontik çalışmayı kaybetmemenize olanak sağlayacaktır. Aslında elastik olmayan bir gün, bir haftalık elastik iş kaybı anlamına gelir, dolayısıyla ek bir haftalık tedavi!

Ankraj vidaları:

Ankraj vidası gerçek bir devrim gibi görünüyordu. Daha önce ortodontik tedavi, diş hizalamasını düzeltmek için yalnızca diğer doğru şekilde yerleşmiş dişlere dayanıyordu; bu da, diğerlerini düzeltmek için çapa dişinin yanlış yönde hareket ettirilmesi gibi istenmeyen bir etkiye neden olabiliyordu. Artık ankraj vidası sayesinde hareket eden dişlerin dışına yerleştirilen sabit bir destek noktasından hareket faydalanır.

Kurulum sırasında ağrısız olup, planlanan diş hareketlerinin gerçekleşmesini sağlarlar. Tedavi sonunda çıkarılırlar ve herhangi bir iz veya etki bırakmazlar.

Resim
X