Diş Taşı Temizliği ( Detertraj )
Diş taşı nedir?
Diş tartarı olarak da adlandırılan diş taltarı, bakteri plağının kalsifikasyonu sonucu dişlerin üzerinde gelişen sert bir maddedir. Bu plak düzenli ve yeterli şekilde temizlenmezse ağızda bulunan tükürük ve yemek artıkları ile birleşerek sertleşip rengi koyulaşarak diş taşlarına neden olur.
Diş taşının belirtileri nelerdir?
Dişlerinizde tartar oluşmaya başlarsa, dişlerinizde sarı, kahverengi veya siyah lekeler, ağız kokusu (ağız kokusu), kırmızı, şişmiş veya kanayan diş etleri (diş eti iltihabı) ve kabuk benzeri sert bir tabaka fark edebilirsiniz, dişlerinin üzerinde.
Tartarın ortaya çıkmasına ne sebep olur?
Tartar, diş plağının (veya bakteri plağı olarak adlandırılan) tükürük ve yiyecek artıklarıyla karışıp sertleşmesiyle oluşur . Bu, kötü ağız hijyeninden kaynaklanabilir, ancak her zaman değil. Alt ön dişlerin arkaları veya dişler ile diş eti arasındaki boşluklar gibi bazı bölgelerin temizlenmesi daha zordur.
Kişiden kişiye değişen tükürüğün pH'ı da tartar oluşumunu etkiler. Asidik pH, diş minesini daha da zayıflatarak dişleri çürüklere karşı daha savunmasız hale getirir. Tersine, daha az asidik bir pH, çürük riskini azaltırken tartar oluşumunu teşvik eder.
Yeme alışkanlıkları da rol oynuyor. Şeker, alkolsüz içecekler, şarap veya tütün tüketimi tükürüğün pH'ını değiştirir ve bakteri plağını etkiler.
Diş taşı oluşmasına neden olan faktörler
Tartar(diş taşı) oluşumuna katkıda bulunan ana faktörler arasında kötü ağız hijyeni, ekmek, makarna ve soda gibi şekerli yiyecek ve içeceklerin tüketimi, sigara kullanımı, diş teli takma ve ağız kuruluğu (ağız kuruluğu) ile yüksek asit seviyesine sahip tükürük pH'ı yer alır.
Tartarın ortaya çıkmasının sonuçları nelerdir?
Tartar dişlerinizi fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı zorlaştırır, bu da çürüklerin ortaya çıkmasına neden olur. Diş eti çizgisinin üstünde, diş etlerinde tahrişe ve hasara neden olabilir, sonunda diş eti hastalığına, tedavi edilmezse dişleri destekleyen kemik ve doku yapılarına zarar vererek periodontitis'e ilerleyebilir.
Ek olarak tartar, bakterilerin yiyecek kalıntılarını parçalaması sırasında açığa çıkan uçucu kükürt bileşikleri nedeniyle ağız kokusuna neden olabilir. Araştırmalar ayrıca diş eti hastalığı bakterileri ile kalp hastalığının yanı sıra diğer sağlık sorunları arasında da bir bağlantı olduğunu öne sürüyor.
Diş tartarı nasıl teşhis edilir?
Rutin diş muayenesi sırasında diş hekimi tartarın varlığını tespit edebilir. Ayrıca plak ortaya çıkarıcı diş macunu kullanımı, sebep olduğu parlak renk sayesinde tartarın biriktiği bölgeleri anında ve hassas bir şekilde görselleştirmenize olanak tanır. Çürüklerden, diş eti hastalığından, kemik kaybından veya başka sorunlardan şüpheleniliyorsa diş hekimi röntgen çekilmesini de önerebilir.
Diş tartarı nasıl kaldırılır?
Diş taşını tedavi etmenin tek etkili yolu, özel aletler kullanarak diş taşını güvenli bir şekilde çıkarmak için bir diş hekimine veya hijyen uzmanına danışmaktır. Diş taşlarını kendiniz çıkarmaya çalışmak cazip gelebilir, ancak bunu yapmak dişlerinize zarar verme ve çürüklere ve diğer sorunlara karşı hassasiyetinizi artırma riski taşır.
Diş taşı oluşumunun ciddiyetine bağlı olarak diş hekiminiz diş temizliği veya diş eti hastalığı için özel tedaviler önerebilir. İşte ayrıntılar:
Diş temizliği
Sağlıklı bir ağız ve dişlerin korunması için düzenli diş temizliği şarttır. Temizlik sırasında diş hijyenisti özel aletler kullanarak plak ve tartarı temizler, diş ipi kullanır ve dişleri lastik bir kap ve taneli diş macunuyla parlatır.
Pek çok kişi tartarı 6 ayda bir yapılan temizliklerle kontrol altına alabilir . Ancak çürüklere, diş eti hastalığına veya diğer sorunlara yatkınsanız daha sık temizlik yapılması gerekebilir. Sizin için ideal sıklığı belirlemek için diş hekiminize danışın.